zondag 9 maart 2014


  
1974: HET ZWEMBAD INCIDENT
 

Het is een beroemd en berucht verhaal. Hoe zat het ook alweer?  De boulevardkrant Bild Zeitung had een fotograaf en enkele dames ingehuurd om aanwezig te zijn bij een nachtelijke zwempartij van de Nederlandse voetballers in de kelder van het Waldhotel in Hiltrup. De dames trokken hun kleding uit, sprongen in het water, de fotograaf drukte af en de volgende dag stond er een foto van Johan Cruijff met naast hem een naakte vrouw aan de rand van het zwembad op de voorpagina van de sensatiekrant.

Zo zat het dus niet. Het is opvallend hoe veel mensen reppen over een foto zonder die ooit gezien te hebben. Er is eenvoudigweg geen foto.

Auke Kok heeft in voor zijn boek ‘Wij waren de Besten’ uitgebreid onderzoek gedaan naar dit voorval. Na de overwinning van Nederland op de D.D.R. , waarmee het elftal zich plaatste bij de laatste vier, hadden de spelers recht op een feestje. Op 30 juni organiseerde het Algemeen Dagblad een feestavond in de bar van het hotel. De populaire Volendamse popgroep The Cats kwam over, de champagne vloeide, kortom het was een topavond en iedereen amuseerde zich kostelijk. Behalve de Nederlandse spion Cor van der Hart dan, maar dat is een ander verhaal. Wat de Nederlanders niet wisten, was dat er die dag een journalist in het hotel was getrokken. Journalisten waren beslist niet welkom in het hotel, althans het was niet de bedoeling dat ze er een kamer betrokken. Guido Frick, want over hem hebben we het, had zich daarom uitgegeven als vertegenwoordiger in Duitse pasta. In werkelijkheid was hij als journalist in dienst van de Stuttgarter Nachrichten.

Na het feest was er wat men tegenwoordig een afterparty zou noemen in de kamer van de zoon van de hoteleigenaar Hans Joachim Krautkrämer. Aanwezig waren Piet Schrijvers, Pleun Strik, Rob Rensenbrink, Johan Cruijff, Krautkrämer zelf, zijn vriendin en twee vriendinnen van haar. Guido Frick beklaagde zich over het lawaai, maar werd door Krautkrämer verwelkomd aangezien het toch niet rustiger zou worden. Hij voegde zich bij het gezelschap en hoewel Johan Cruijff argwaan kreeg, wist Frick iedereen ervan te overtuigen dat hij geen journalist was. Het was al diep in de nacht toen er werd besloten het feestje voort te zetten in het zwembad onder het hotel. Om de feestvreugde te vergroten gingen de flessen Sekt mee. Bij het zwembad aangekomen sprong iedereen, bij gebrek aan zwemkleding, naakt in het water. 

Frick was zich de volgende ochtend bewust van het feit dat hij hiermee een uniek verhaal in handen had. Na enige twijfel, hij had onder valse voorwendselen toegang tot het hotel verkregen tenslotte, besloot hij het verhaal aan Bild te verkopen. Bild plaatste het verhaal, overigens zonder de naam van Frick te vermelden. Het verhaal stond niet op de voorpagina, maar op de sportpagina en er was geen foto te bekennen. Er was immers geen fotograaf aanwezig geweest. Wel had Hans Joachim Krautkrämer eerder op de avond een foto genomen van Johan Cruijff die op dat moment toevallig in gesprek was met een vrouw van een official. Cruijff was zich terdege bewust van zijn status en tot wat voor problemen publicatie hiervan voor gevolgen kon hebben. Hij eiste het rolletje op. Er ontstond een ruzie tussen de twee. Uiteindelijk werd de zaak in der minne geschikt door de toezegging van Krautkrämer de foto niet te zullen publiceren.

Van een vooropgezet plan van Bild om de spelers een loer te draaien kan geen sprake zijn. Guido Frick was immers niet werkzaam voor Bild en de zwempartij was ook niet gepland. Zoals zo vaak het geval is, was het een toevallige samenloop van omstandigheden. Of dit incident werkelijk van invloed is geweest op de prestatie van Cruijff in de finale is ook een onderwerp waarover allerlei speculaties de ronde doen.

Remy Vogel
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten